Franciacorta, Spumant Italian Top Quality

Cand se vorbeste de spumant, mai ales italian, se vorbeste mereu de Prosecco, si pe buna dreptate, datorita succesului de proportii extraordinare otinut in toate lumea din partea bulelor care provin din zona Veneto.
Pe langa Prosecco, exista totusi un vin de inalta calitate si prestigiu, care se produce in provincia Brescia, intr-o zona care a fost botezata cu numele de Franciacorta.
Prima intrebare, spontana, este de ce o zona din Italia se numeste asa, si care este legatura cu Franta. Va explic imediat.
Acest nume este de foarte mult timp, fiind legat de ceva intamplat in epoca lui Carlo Magno, in secolul VIII. La cucerirea din partea lui a unui teritoriu lombard (atunci numit longobard) inainte de a intra la Brescia oprise armata lui de franchi (francezi) in aceasta zona frumoasa colocata sub lacul Iseo. Zona a fost numita initial Franzacurta, adica curtea francezilor, si apoi modificata in Franciacorta.
Dar sa vedem mai bine despre ce vinuri e vorba (istoria e interesanta, dar vin e vin…). Este vorba de spumante facute cu soiuri Chardonnay si Pinot Noir, pentru care teritoriu s-a dovedit foarte foarte potrivit, si datorita acestui fapt, de-a lungul secolului din ce in ce mai multi producatori au investit.
Rezultatele speciale meritau si o lucrare cu o metoda speciala. Si pentru asta, disciplinarul de productie prevede realizarea de spumante cu Metoda Clasica. Ceva despre care specialisti stiu foarte bine ce inseamna, dar de care totusi merita sa spun doua cuvinte pentru a clarifica cum functioneaza.
In primul rand, un vin spumant se creaza prin a doua fermentare, provocata de introducerea de drojdie in vinul obtinut dupa prima fermentare.
Spre deosebire de majoritatea spumantelor, unde a doua fermentare are loc in contenitori mari de otel, cu Metoda Clasica se produce direct in sticla. Asta inseamna o procedura mult mai lunga si complicata, cu miscare si invertire de sticle cu anumite scadente. O lucrare care in caz de vinuri Franciacorta dureaza pana la 36 de luni.
Este de fapt chiar aceeasi metoda folosita pentru Champagne. Doar ca francezi o numesc Metoda Champenoise.
Diferintele calitative oferite de metoda clasica, sunt cele de o mai buna legatura intre bule si drojdia introdusa, de la care putem sa savuram un bouquet de arome si gusturi mai complexe. Un amestec de parfumuri florale si fructate foarte placute, si cu un gust usor, rafinat.
Asa cum ati vazut, metoda cu care se face este foarte lunga si complexa, bineinteles costisitoare, dar si rezultatele sunt pe masura. Totusi, sa nu va speriati, este mai scump decat un Prosecco dar preturile nici nu sunt asa de prohibitive. Toti ne putem permite asa ceva. Nu in fiecare zi, dar sunt si momente in care meritam sa savuram ceva special.
Pentru a va convinge puteti sa vedeti si sa incercati urmatoarele:  Franciacorta Brut, Franciacorta Saten, si Franciacorta Rose’ , disponibile pe site www.bevibene.ro .