Piemonte, o istorie care vorbeste de vin

Daca vorbim de vinuri din Italia, una din regiunile care reprezinta cel mai bine traditia productiei de calitate este fara indoiala regiunea Piemonte. Se afla in partea de nord vest a Italiei, pe granita cu Franta, si cu siguranta locatia geografica intre aceste doua tari a produs o influenta pozitiva pentru nivelul vinurilor.
Primele vinuri de care expertii isi amintesc, cand vorbim despre Piemonte, sunt mereu vinurile rosii ca si Barolo, Barbaresco,Nebbiolo, Barbera. Tot timpul protagonisti si apreciati in toata lumea, au caracteristica de a fi facuti cu un singur soi, spre deosebire de alti mari vinuri italiene, ca de exemplu Amarone sau Chianti Classico, facute fiecare din mai multe soiuri.
Chiar daca vinuri rosi corpolente sunt cele mai renumite si reprezentative pentru aceasta regiune, ar fi o mare greseala sa nu mentionam vinurile albe de mare renume care se produc aici.
De exemplu, din soiul Cortese, se obtine vinul alb Gavi. Favorizat de clima, aproape de munti dar nu departe de mare, este extrem de parfumat, proaspat, elegant si in stare sa fie si invechit. Cu siguranta, unul din cele mai calitative vinuri albe italiene.
Si mai mare greseala, ar fi sa uitam de soiul Moscato, cel mai folosit pentru productia de vinuri dulci, si in versiune linistita dar mai ales Spumante. Protagonist absolut langa desert.
Pentru a face cunoscute vinurile din Piemonte in mod cel mai calitativ si reprezentativ am ales firma Agricola Marrone, de la care punem la dispozitie unele vinuri lor in Romania.
Este vorba de o familie care de 4 generatii dedica propia viata cu pasiune la vita de vie pentru a realiza produse din ce in ce mai semnificative. Firma se afla in localitate La Morra , in provincia Cuneo. Un peisaj minunat, plin de vita de vie dar si de castele cu o istorie de sute de ani. Imposibil sa nu ramai fermecat de aceste locuri, si de ospitalitate din partea acestei familie.
Mai ales de cele trei surori care acum conduc firma: Denise, Serena si Valentina.

Despre aceasta firma, gasiti la noi vinurile rosii Barolo Docg 2013 ,  si  Barbaresco Docg 2014   . Intre vinurile albe am selectat un Gavi Docg,  un Tartufo Bianco ,si minunatul Moscato D’Asti. Apoi , un vin roze’ deosebit numit Langhe Doc Rosato Dolcevita.
Alegerea buna facuta a fost imediat confirmata la targul italian Vinitaly, unul din cele mai mari evenimente mondiale in domeniu. Pentru prima data, in 2017, a fost realizat un book unde au fost selectate si clasate cele mai bune vinuri italiene. Si, pe primul loc a fost premiat cel mai recent Barolo realizat de Agricola Marrone, adica Barolo Bussia 2013.
Un rezultat care premiaza o munca constanta si de calitate, facuta in mod serios dar tot timpul cu zambetul pe buze.

Etichete: , , ,