Vin pentru desert. Cum sa alegem?

Vine momentul in care trebuie sa alegem un vin bun si potrivit pentru acel desert pe care l- am facut sau l-am ales cu grija , si nu tot timpul alegerea este atat de usoara.
Cum sa ne orientam intre vinurile linistite si spumante, intre dulci si brut, stafidite, etc. ?
In afara de felul de dulce, fundamental este momentul, si tipul de atmosfera pe care vrem sa-l creem.
De exemplu, sa zicem ca sarbatorim ceva, fie ca este o zi de nastere, o nunta sau sarbatoare, vine momentul in care se taie tortul.
Cand se taie tortul, fiind un moment de veselie, cel mai bine este sa fie asociat cu deschiderea unui vin spumant. Da, desigur trebuie sa fie zgomot si bule, altfel cum sa simti atmosfera de petrecere?
Dar aici, mereu se face o greseala cand se considera ca un Prosecco Extra Dry sau Brut este cea mai buna alegere. Sa zicem…ca nu e o greseala, fiind oricum placut. Dar mult mai potrivit este sa asociezi un desert cum este tortul, cu un spumant dulce. Pentru tort, in momentele de sarbatoare,si nu numai, este foarte bun un Spumant Dulce cum e MOSCATO SPUMANTE RIONDO.
Sau, eventual, daca nu vrem sa fie alb, putem sa alegem un LAMBRUSCO, tot dulce, Rosu sau Roze’.
In cazul in care nu sarbatorim nimic, dar pur si simplu mancam un tort sau un Tiramisu’ cu prietenii, am putea opta pentru o solutia usor diferita, si de calitatea superioara. Un MOSCATO SOLARIS, vin alb linistit, extrem de placut, care se asociaza in mod perfect cu orice desert, mai ales daca contine ciocolata si crema.
Daca situatie e mai intima, sau chiar romantica, la sfarsitul cinei, nu exista solutie mai frumoasa si placuta decat un vin dulce stafidit, adica un RECIOTO DELLA VALPOLICELLA. Aromele extraordinare pe care ni le ofera, o sa ne dea cea mai buna dispozitie pentru ganduri pozitive.
Un moment bun pentru a savura un pahar din acest vin este si o seara de iarna, acasa langa televizor, cand afara este frig, iar noi ne bucuram de caldura cu o ciocolata amara, si un RECIOTO care exalta gustul. In aceasta situatie, ar putea fi bine un vin rosu sec, cum este AMARONE DELLA VALPOLICELLA sau CA’ LINVERNO. Vinuri foarte bune.
In acest caz, nu o sa ne para rau ca este iarna..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *