Teatro Latino prezinta: vinurile din Sud Italia

Vinul e un drum. Un drum de gusturi, de arome, de culori, care ne duce sa cunoastem cultura si caracterul  oamenilor unde vinul s-a nascut si se produce.

Brandul Teatro latino ne ofera aceasta posibilitate punand la dispozitie vinurile care provin din diferite regiuni din Sud Italia, care au in comun o istorie fascinanta si un caracter plin de pasiune.

Toate vinurile din aceste zone sunt din ce in ce mai apreciate, dar cel care a prins cel mai mult gustul si a cucerit suflete in toata lumea e cu siguranta PRIMITIVO.  Acest vin se pare ca e pe cale sa devina, intre vinurile rosii, ceea ce Prosecco a devenit pentru spumante. Un succes de dimensiuni incredibile, si un reprezentant adevarat de Italia in lumea.

Primitivo e un soi originar din Grecia, ajuns in Italia prin Croatia. Acelasi soi care a ajuns si in America, unde e cunoscut sub numele de Zinfaldel. Dar se pare ca pe coastele  pensinsulei italiene, acolo pe tocul  Italiei, acest soi gaseste pamantul si clima ideala pentru a produce cele mai bune rezultate. Regiunea este Puglia, si zona unde este cultivat se afla intre provinciile din Brindisi si Taranto.

Din acest vin aromele apar in mod puternic dar armonios in acelasi timp, si este prietenul ideal langa carne de porc sau de miel. Cu Primitivo se face si un dulce deosebit, chiar numit Torta al Primitivo.

Un vecin de acasa, care tot in Puglia isi are habitatul  este vinul rosu NEGROAMARO. Cultivat in zona meridionala al Puglia, numita Salento.

Vin cu un caracter puternic, combina parfumul fermecator cu un gust usor amarui.  Partener ideal pentru carnea de miel sau de vita, se combina excelent si cu paste care sa aiba sos de carne.

Ne miscam acum in Sicilia, de unde Teatro Latino ne ofera 2 vinuri rosi si un vin alb.

Pornim cu SYRAH, despre care inca sunt discutii legate de nume (Syrah sau Shiraz?) si de originea  soiului.

Exista cine sustine ca numele provine din orasul Shiraz din Iran, pentru ca acolo ar fi originea de vinificare al acestui vin. Alti spun ca soiul ar fi fost adus din partea romanilor din Syracusa (orasul din Sicilia) in Franta. Ultima versiunea spune ca soiul ar fi nativ din Franta, incrucisat cu diferite varietati.

Sigur este ca e unul dintre soiurile care exprima o varietate mare de parfumuri. Syrah produs in Sicilia, mai ales in zona Syracusa, ofera arome de afine, liquirizia, tutun, piper. Un gust usor si fermecator, care se exalta cand e asociat atat cu carnuri rosii cat si cu branzeturi.

Dar cel mai calitativ si surprinzator vin rosu oferit de Teatro latino este cel care se numeste IL COVO. Se naste din cele mai bune si selectate struguri, mangaiate de caldura soarelui din Sicilia, si uscate de vantul mediteranean. Vin cu mare structura, totusi usor si atragator, aduce cu el parfumuri din pamantul lui si produsele lui. Asa se simte piperul din Syrah, vanilia care provine din trecere in baric, si intens parfum de fructe. Combinatie uriasa de soiuri: syrah, nero d’avola, cabernet sauvignon si merlot. Sfatuim sa fie asociat la masa cu feluri de mancare care sa fie tot de mare structura.

Dupa toate aceste vinuri rosi, avem si vinul alb ZIBIBBO. Soiul, care poarta acelasi nume, are origina araba, si mai preciz vine din cuvantul zabib, care in araba inseamna strugur stafidit.

De fapt, Zibibbo e foarte bine cunoscut pentru versiunea lui stafidita, care ofera un vin foarte dulce si potrivit pentru deserturi.

Cea ce propune Teatro Latino este un vin alb linistit foarte aromatizat. Parfum si gustul de agrume este predominant si puternic. Surprinzator la aperitive, este ideal la o masa de peste. Totusi, nu este neglijat langa un desert.

Doamnelor si Domnilor, V-am prezentat vinuri din Sud italia !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *