Bolgheri Bell’Aja, acolo unde podgoria devine poezie

Daca parcurgi strazile din Toscana, multe sunt peisaje fascinante care pot sa-ti atraga atentia, si de care poti sa ramai fermecat.

Dintre acestea, o zona minunata si mai ales renumita pentru vinuri este cu siguranta zona BOLGHERI.

Se afla in provincia Livorno , si nu este decat un sat din comuna Castagneto Carducci. Se pare ca numele vine de la un grup de militari de bulgari, stabiliti in zona pe pozitie de aparare fata de  armata bizantina care-i cauta.

Daca ajungi acolo iti dai seama ca Bolgheri astazi e in primul rand o atmosfera, un mod de trai, cu senzatie de a fi intrat intr-o lumea pe care credea-i disparuta. O natura aproape neatinsa, care iti ofera din vest culoarea albastru de la mare, si un vant care usureaza caldurile din vara. Si apoi culorile din vita de vie care domina peisajul. Un peisaj unde prezenta umana e mica si discreta.

Populatia e calda, primitoare si mereu cu zambetul pe buze. Fericita sa traiasca in aceste conditii absolut de invidiat.

In acest context, elementul cel mai pretios, adevaratul aur, e reprezentat de vin.

Un vin in care primul care a crezut a fost Domnul Mario Incisa della Rocchetta. El a plantat, in anul 1944, prima planta de struguri de Cabernet Sauvignon. Asta in timp ce batrani de atunci erau foarte neincrezatori si convinsi ca nu era zona potrivita pentru viticultura, fiind prea aproape de mare. Nicio convingere nu s-a dovedit mai gresita decat asta, considerat ca, din contra, cele mai bune vinurile se nasc din zone intre munti si mare, beneficiaza de curenti marini care contribuie la o maturizare lenta si regulara a tuturor componentelor calitative a strugurilor,  zahar, polifenoli si aromele, care tin sus nivelul de aciditate a vinurilor.

Un microclimat echilibrat, cu temperatura media care variaza de la 19 grade intre Aprilie si Septembrie, cu varful de numai 24 grade in August, si o teperatura media de 7 grade in Iarna.

Din punct de vedere geologic, terenurile din zona Bolgheri au o mare variabilitate, considerat area relativ restransa.

Există soluri aluviale, de origine râului, cu pietricele rotunde depuse de vechile căi navigabile (Numele Sassicaia derivă din această caracteristică). Există terenuri de origine marină, cu nisipuri de vânt, calcare și argile. Și din nou roci vulcanice de pe Dealurile Metalifere spre est. Astfel, găsim soluri argiloase, argiloase-nisipoase sau nisipo-argiloase, argilo-argiloase sau complet nisipoase.

Vinurile se bazează, în general, pe cupaj de Cabernet (Sauvignon și Franc) și Merlot, adesea însoțite de Syrah, Petit Verdot și, în cazuri rare, de Sangiovese.

E vorba, mereu, de vinuri roșii avand culori intense de un rubin închis,  cu o durabilitate mare. Parfumurile sunt caracterizate de fructe negre coapte și dulci, cu note balsamice de scrub mediteranean, caracteristice ale terroirului Bolgheri. Pe gust, rotunjimea și moliciunea sunt izbitoare, dulceața fructelor prezente în centrul gurii întotdeauna bine hrănită de prospețimea componentei acide și de textura tanică densă și coaptă, cu un final excelent. Chiar și atunci când structura este puternică, vinurile sunt, din acest motiv, întotdeauna echilibrate și armonioase , moi, elegante și mature, mai puțin pretențioase, dar capabile să însoțească o bucătărie gustoasă cu carne roșie și vânat.

Firme care fac parte din Consortium Bolgheri sunt la ora actuala 55.

Dintre acesta face parte, de 4 ani, si Agricola San felice, cu brandul BELL’AJA . Renumita pentru productia de CHIANTI CLASSICO si BRUNELLO DI MONTALCINO, are acum intre produse si un delicios vin rosu BOLGHERI DOC 2016 .

Nascut dintr-un sol  nisipos , e vorba de un cupaj intre Merlot 60% si cabernet Sauvignon 40%.

Culoarea Rosu Rubiniu, tipic de zona Bolgheri, ofera acele senzatii bogate care le am descris mai sus. Acest vin inca relativ tanar, deja se poate lauda cu bune aprecieri, dintre care o nota de 92 primita de la Wine Spectator.

Deja protagonist, un vin care e destinat sa creasca ulterior in calitate. Si legenda Bolgheri continua…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *