Vinurile Colli Piacentini, o poveste lunga

Am subliniat întotdeauna importanța cunoașterii culturii și istoriei unui popor, atunci când vrem să înțelegem și să apreciem un vin. Tocmai pentru că adesea, caracterul vinului seamănă foarte mult cu caracterul populației din acea zonă.

Acesta este și cazul vinurilor Colli Piacentini, din provincia Piacenza. O provincie situată în Emilia Romagna, dar care geografic este puțin mai la sud de Lombardia și puțin mai la est de Liguria și Piemont.

Oamenii din Emilia Romagna sunt probabil cei mai veseli, prietenoși și ospitalieri dintre toate populațiile italiene. În zona Piacenza, poate au si o raționalitate mai mare, datorită apropierii sale în special de lombardi, dar și de piemontezi și liguri.

Și să vedem ce fel de vinuri sunt produse în această zonă. Acestea sunt vinuri care provin din cele mai vechi timpuri. Podgoriile plantate de populațiile etrusce și romane. 2000 de ani de istorie pentru o lungă tradiție a vinului de calitate, plina de succes și pasiune.

Etruscii erau culti și blânzi, vinul din banchetele lor reprezenta un element de prietenie și convietuire in pace.

Vinurile din Piacenza trebuie să fi fost deja mai mult decât celebre în epoca romană: răsfoim clasicele latine pentru a descoperi, de exemplu, că până și Cicero a vorbit despre vinurile teritoriului când în Senatul Romei s-a adresat adversarului său și colegului său din Piacenza Pisone ( tatăl lui Calpurnia, soția lui Iulius Caesar) acuzându-l că a băut pahare prea mari de vin Piacenza. Iar forjarea bogată a primului pahar mare de gutturniu datează cu siguranță din această perioadă istorică plina glorie a Imperiului Roman.

Cea mai importantă descoperire oenologică din zona Piacenza este, fără îndoială, celebra vază  sau cană  numită gutturnium. Gutturnium era umplut cu vin și la sfârșitul cinei, toata lumea de  la masa lua pe rând băutura de prietenie:  acel rit care într-o perioadă ulterioară cineva va defini „paharul de etrier”, adica ultima băutură înainte de a pleca călare, cu picioarele deja înfipte în suportul șeii.

Printre renumitii băutori de vinuri Piacenza, îi găsim printre alții pe Sforza (guvernatorul  Milano), Papa Paul al III-lea, precum și pe artistul Michelangelo.

Și acum să vedem care sunt vinurile care se produc în prezent.

Cel mai reprezentativ este cu siguranță Gutturnio, al cărui nume derivă din cupa menționată mai sus, din care prietenii și mai ales soldații au băut împreună ultima înghițitură înainte de a pleca.

Gutturnio este produs și răspândit în toată zona Piacenza: cu o culoare roșu rubiniu strălucitor, este un vin proaspăt, tânăr și plin de viață. Este produs în trei tipuri:  Frizzante, Superiore si Riserva

Tipurile Superiore și Riserva pot fi invechite ani de zile, îmbunătățindu-și caracteristicile organoleptice. Tipul Riserva trebuie să rămână cel puțin șase luni în butoaie de lemn și trebuie comercializat la doi ani după recoltare.

Versiunea  Frizzante este cea mai populară. Este un vin de companie, foarte potrivit pentru a însoți aperitive, dar și preparate din carne. Cu toate acestea, nu este  un vin ușor.

Soiurile de struguri din care este compus sunt : Barbera (60%) și Croatina (40%). GUTTURNIO FRIZZANTE al producătorului Cantine Campana are un conținut de alcool de 12,5% și o spumă destul de consistentă, astfel încât se apropie de nivelurile unui vin spumant. Trebuie servit rece, mai ales vara, și dacă aveți oaspeți, asigurați-vă că aveți cel puțin două sticle acasă. Una nu va fi suficienta.

Tipul GUTTURNIO SUPERIORE este mai structurat, îl oferim tot de la producătorul Cantine Campana, dar cu marca La Ciocca. Roșu rubin închis, cu nuanțe violete. Ideal pentru un grătar, este considerat fratele mai mare al vinului frizzante. Se simte aroma fructată, de  cireșul foarte copt.

Avem și un vin alb frizzante , MALVASIA FRIZZANTE. Malvasia DOC dei Colli Piacentini provine dintr-o viță de vie prezentă numai în zona Piacenza, Malvasia di Candia Aromatica. Culoarea este galben pai cu reflexe verzui, parfumul este intens și persistent , armonios.

Îl oferim în varianta de vin sec ,  servit la temperatura ideală de 10 ° C, merge bine cu supe  pește.

Vinuri pline de viata, excelente mai ales vara.Vinuri care transmit calitate și bucurie, dorința de a fi împreună. Exact ce avem nevoie.

Etichete: , , ,