TORT CU TINTILIA

Cine a spus că vinul nu poate decat sa fie baut?  De data aceasta avem Tintilia, vin roșu corpolent din Molise, pe care l-am folosit pentru a pregăti o prăjitură . Vă asigur că rezultatul  este surprinzător de plăcut!

Prietenul de încredere al dulciurilor mele este ciocolata, care impreuna cu notele aromatice ale vinului, ce provine dintr-o viță de vie antică, aduce acestei prajituri moi un gust cu adevărat unic.    

Sosul Tintilia este dulce și corpolent  și se pretează foarte bine la ornarea prajiturii noastre: din acest motiv m-am gândit să pun  deoparte,  pentru a fi servit cu desertul  în momentul aducerii la masă, poate chiar împreună cu un putina frișcă.

Ingrediente

vin rosu Tintilia 100 ml

ciocolată neagră 55% 70 g

unt 160 g

ouă medii 4 (la temperatura camerei)

zahăr 225 g

făină 00 150 g

praf de copt 10 g

sare un vârf de cuțit

Preparare

Pentru a pregăti tortul Tintilia se toarnă vinul într-o cratiță și se adaugă untul , când s-a topit adăugați ciocolata neagră maruntita. Se încălzește la foc mic amestecând , până când totul este topit*.

Odată gata, puneți deoparte 100 g de amestec  care va servi pentru decorarea finală a desertului. În vasul unui mixer planetar echipat cu un tel,  se bat ouăle** cu zahărul până când acestea au devenit clare și spumoase. La acestea se adauga treptat:  faina cernuta, praful de copt, sarea, se amesteca usor apoi se adauga sosul de vin ramas in cratita. Se amestecă totul bine și se toarna totul intr-un vas in forma de ciambella (gogoasa) cu un diametru de 24 cm tapetat cu unt și faina. Coaceți prajitura  într-un cuptor static preîncălzit la 180 de grade timp de 35 de minute.

Când este coapta, si trece testul scobitorii, scoateți-o din cuptor, si lăsați-o sa se răcească, apoi desfaceți-o așezându-o pe un grătar cu o farfurie  mare dedesubt. Intepati usor prajitura cu o scobitoare si turnați cele 100 g de amestec de vin și ciocolată ținut deoparte anterior.*** Tortul Tintilia este gata.

* Pentru a păstra conținutul de alcool și aroma vinului nu aduceți amestecul  la fierbere.

** Aveți grijă ca ouăle să fie la temperatura camerei: nu uitați să le scoateți din frigider cu câteva ore înainte de a le utiliza, numai în acest fel se vor monta perfect.

*** Puteți ridica sosul care picură de pe grătar și îl puteți servi într-un vas de sos, pentru a permite oaspeților să-l adauge în felia din farfurie.

Etichete: , , ,