Vin si Mancare. Recomandari de vin pentru fiecare tip de mancare.

Dupa ce am vazut reguli de baza pentru asociere, putem sa mergem mai departe si sa planificam asocierile potrivite pentru o intreaga masa.
O masa care se respecta incepe intotdeauna cu…

Aperitiv
Un aperitiv simplu poate fi compus doar de alune, chipsuri, eventual cateva felii de salam. In cazul acesta este neaparat nevoie de un vin Spumant, extra dry sau brut. Ideal un Prosecco Sesto Sesto sau Prosecco Brut, daca e vorba de un moment de relaxare intre prieteni, ceea ce in italia se numeste “Happy Hour”. Dar daca cumva e un moment important, atunci merita o sticla eleganta la masa , cum e Prosecco Millesimato,un Valdobbiadene sau chiar un Spumant Metoda Classico Franciacorta.
Dar Aperitivul s-ar putea sa fie mai consistent, si sa fie un adevarat “Antipasto” Compus din diferite mezeluri si branza, sau eventual un aperitiv pe baza de peste, cu somon,caviar si alte delicatese. In cazul aceasta, spumantul ramane o alegere buna, dar este de preferat un vin alb . sau un Rose’ linistit. Nu stau rau  un Soave sau un Gavi, dar este perfect un Rosato Castelforte sau un Dolcevita, mai ales daca in vara avem pe masa combinatie Prosciutto&Melone (Prosciutto&Pepene galben).

Pasta si orez

Am trecut de Aperitiv, am schimbat farfurii. Ar fi bine ca si mancarea si vinul care urmeaza sa fie un fel de continuare a ceea ce am avut inainte. Deci, sa nu fie o schimbare de gust socanta, nici pe farfurie nici in pahar.
Atunci sa zicem ca am pregatit un orez cu ciuperci foarte bun si delicat. Sfatul este sa continuam cu un eventual roze’ deschis inainte. Dar daca orez, in loc sa fie cu ciuperci este cu legume, ar sta bine un vin alb usor, de exemplu un Tartufo Bianco. Si ce facem daca orezul este condimentat cu rosii? In cazul acesta putem sa alegem intre un roze’ sau un alb, dar cu temperatura putin mai scazuta, in jur de 10 grade.
Vedem acum ce putem sa asociem la o farfurie de pasta. Daca este condimentata cu peste, un vin alb Zibibbo are putini rivali. La fel de bine poate sta acest vin la o pasta cu legume.
La o pasta cu rosii, cel mai bine ar fi un Rosato Perolla, sau un Bardolino, dar nici un vin alb ca si Gavi nu sta rau, mai ales daca cumva l-am deschis deja pentru aperitiv.
Pana acum, ati vazut ca nu am luat in considerare deloc vinuri rosi. Nu am uitat de ele, stati linistiti. Urmeaza sa apara, incet incet cu cat se ridica tonul mesei. Sa nu uitam ca si gradul alcoolic si structura vinului trebuie sa creasca in pas cu masa.
Prima aparitie unui rosu o putem avea daca se duce pe masa o pasta cu sos ragu (sos de carne). Este bine sa fie un vin tanar, cu grad alcoolic care sa nu depaseasca 13-13,5% . Un Valpolicella sau un Chianti Classico ar fi solutii foarte elegante. Vrem sa exageram? Atunci, un Rosso di Montalcino. 
Si daca am facut niste lasagne minunate? Respectam originea lor regionala, si desfacem un Lambrusco care sa ne aduca si veselie pe masa.

Peste si Carne

Acum masa e inaintata, si trecem la ceva mai tare.
Daca avem fructe de mare, sta bine un alb plin de arome. Continuam cu Zibibbo.
Dar dacam suntem la un peste facut la gratar, atunci avem pretentie de un Alb structurat, cu grad alcoolic mai ridicat. Propunem un Chardonnay Ancherona sau eventual un Rosato Dolcevita.
La fel de bine merg aceste doua vinuri daca avem o supa de peste.
Daca trecem la carne, traditia vrea sa fie la masa un rosu, si e corect. Totusi sa fim atenti, pentru ca nu orice vin rosu merge bine cu orice tip de carne.
De exemplu, carne de iepure, de vita sau de curcan vrea la masa un vin tanar, eventual frizzante. Asa putem propune un Valpolicella, un Negroamaro sau, de ce nu, un Montepulciano D’Abruzzo. Pe timp de vara, un lambrusco proaspat poate fi foarte placut.
La carne de porc, in schimb, trebuie un rosu mai sec. Atunci un Primitivo ar fi o alegere superba.
Daca suntem la un gratar, sa nu ne fie rusine de a mai creste un pic grad alcoolic. Un Valpolicella Ripasso, un Amarone, sau un Barbaresco ar fi o casatorie perfecta cu mancarea. Si o figura frumoasa cu invitati, mai ales daca musafiri se pricep la vin.
Daca avem carne de vanatoare, un Corvina , un Mesca’ , un Covo sau un Amarone sunt tot solutii ideale, fiind suficient de structurati fara sa aiba un grad alcoolic exagerat.
In sfarsit daca avem un invitat foarte special, poate un personaj important, si avem carne de porc pe masa, un Brunello di Montalcino sau un Barolo ne-ar garanta sa avem un vin care nu tradeaza asteptarile de la cel mai pretentios musafir.  

Desert

De cate ori am primit sau oferit cu desert un vin Spumant Brut sau Extra Dry? Foarte multe, prea multe….pentru ca e vorba de o greseala.
Desertul vrea sa fie mancat langa un vin dulce, Foarte bine daca e spumant, perfect Moscato, mai ales daca sarbatorim ceva. Altfel, si mai bine, un elegant Moscato d’Asti linistit. Delicios un vin stafidit, de exemplu un Recioto della Valpolicella.
Si cu fructe? Aici e cel mai simplu: cu fructe nu se bea vin!

Etichete: , , , , , , ,