Specialitate tipica din Piemonte:
Ingrediente:
1.6 kg carne de vita
2 pahare supa
2 pahare cu vin Barolo
4 fire de telina apio
2 cepe
3-4 buc. de cuisoare
2 morcovi
2 foi de dafin
2 linguri de faina
piure de cartofi
50gr.unt
2-3 linguri de ulei de masline
sare
piper negru
pentru marinata
½ sticla cu vin Barolo
3 foi de salvie
1 crenguta de rozmarin
1 foaie de dafin
1-2 cuisoare
3-4 boabe de piper
Mod de preparare:
Pregatiti marinata: intr-un castron se toarna cele 2 pahare cu vin, la care se adauga cuisoarele, boabele de piper zdrobite, foile de dafin, salvie si rozmarin tocate marunt.
Carnea se taie cubulete si se lasa la marinat timp de 4 ore.
Intr-o cratita se topeste untul peste care se pun taiate marunt: ceapa, firele de telina apio, morcovii, la care se adauga foi de dafin si cuisoare.
Se scot bucatile de carne din marinata, se lasa la scurs si se trec prin faina.
Intr-o tigaie antiaderenta se incalzeste uleiul dupa care pune carnea se face aurie. Carnea se transfera peste legumele calinte, se toarna peste toate acestea vinul incalzit in prealabil la baie-marine.
Se asezoneaza de sare si se lasa la foc mediu timp de 40 min. Se completeaza cu supa , daca sosul de pe carne scade.
Cand este gata se asezoneaza cu piper proaspat macinat si se lasa cateva minute sa se odihneasca.
Se serveste cu piure de cartofi.
Pofta buna!
Etichete: Barolo, Piemonte, Retete Italia, spezzatino al barolo