Cabana din Savoiardi (piscoturi)

Casa din turta dulce este ceva deosebit pentru Crăciun, un desert pitoresc perfect ca o piesă centrală pentru seara din Ajunul Crăciunului și întregul sezon de sărbători. Dacă sunteți, de asemenea, un fan al casei din turta dulce, dar căutați o idee inovatoare de propus, în acest an vă veți îndrăgosti de reteta pe care o veți citi.

 Cabana Savoiardi evocă imediat Crăciunul …printre „ași” de piscoturi care alcătuiesc pereții și acoperișulcabanei, gheața regală (pasta de albus de ou) este simulată cu grație simțindzăpada care tocmai a căzut pe casele de lemn din munți. Cu o mică lumină îninterior pentru a simula flacăra unui șemineu, atmosfera va fi și mai magică.Ideal pentru o masa cu cei dragi, în jurul cabanei de piscoturi.

Ingrediente:

Savoiardi (piscoturi) – 43 buc (360 gr.)

Zahar pudra pentru decorare

Rozmarin pentru ghirlanda

Pentru zapada:

Albusul de la 2-3 oua (depinde de cat sunt de mari)

Suc de lamaie – 1lingurita

Zahar pudra – 440gr.

Mod de preparare:

Pentru a pregati Coliba de Savoiardi, incepeti sa faceti adevarata gheata. Se toarna albusurile de ou intr-un castron,  se adauga lamaie(1) si incepeti sa bateti cu mixerul(2). Zaharul se adauga treptat(3) .

Ouale se bat impreuna cu zaharul pana devin o glazura neteda si compacta(4). In acest moment trebuie sa incepeti sa compuneti partea din fata a casei. Mai intai luati 3 piscoturi si folositi un cutit pentru a taia capetele oblic. Va trebui sa obtineti un trapez, cu o baza mai mare de 10 cm si o baza mica de 5.5 cm(5,6). Faceti alta, intotdeauna cu 3 piscoturi, ca cea facuta anterior ( pe care o puteti folosi ca model pentru a avea aceleasi masuri)(7).Pastrati-o deoparte.

 Luati un alt psicot, acoperiti una dintre baze cu gheata reala(8), asezati un alt piscot deasupra ghetii si acoperiti din nou cu gheata. Continuati astfel pana cand veti uni 5 piscoturi(9).

Recuperati trapezul , pregatiti de asemenea sa lipiti cele trei piscoturi care alcatuiesc trapezul facut mai devreme, de la cel mai mare la cel mai mic, alternandu-le intotdeauna cu glazura sa adere unul cu celalalt(10-11-12).

 Pregatiti un alt bloc egal cu acesta ( va fi partea din spate a cabanei ), repetand toate operatiile ( de la pasul 8 pana la pasul 12 ). In acest punct (13), blocurile se usuca si se transfera usor intr-o tava (14).

Intre timp, pregatiti si cele doua blocuri laterale: de aceasta data va fi suficient sa adaugati 5 piscoturi intregi pe bloc, imprastiind intotdeauna gheata reala intre unul si celalalt (15). Apoi lasati sa se usuce la temperatura camerei pe o tava. Timpii de uscare pot varia, nu va grabiti si asigurati-va ca toate piesele sunt bine lipite intainte de a continua. Acum, pregatiti cele doua parti ale acoperisului: pentru fiecare dintre ele va trebui sa lipiti 6 piscoturi. De aceasta data, totusi , gheata va fi pusa pe partea fiecarui piscot (16). Flancheaza-le impreuna, facandu-le sa ramana bine lipite (17) si sa-i uscati (18).

 Intre timp, acoperiti glazura cu o carpa umeda si amestecati-o din cand in cand. Numai atunci cand totul este complet uscat si solidificat puteti incepe sa compuneti cabana din piscoturi. Luati una din cele doua parti de 8 piscoturi si folositi un cutit zimtat pentru a crea usa. Va trebui sa taiati un dreptunghi bine centrat de aproximativ 3 cm latime si inalt pe 4 piscoturi (19-20). Acum recuperati partea laterala uscata (cea formata din 5 piscoturi), ungeti baza cu gheata reala (21), apoi asezati-o pe partea laterala a placii (22).

In acest fel, odata uscat, va ramane lipit in continuare. Faceti acelasi lucru pentru celalalt bloc de 5 piscoturi, ungeti cu glazura si aranjati-o paralel una cu cealalta la o distanta egala cu cea a unui piscot intreg (adica 10 cm)(23). In acest moment va trebui sa lipiti partea din spate si fatada cabanei de blocurile laterale: pentru a lipi spatele ( blocul de 8 piscoturi fara usa) ungeti cu glazura la punctul de jonctiune, fara a misca blocurile (24) si atasati blocul fara usa (25).

 Repetati aceeasi operatie pentru partea din fata a cabanei (26-27). Apoi pregatiti inca 3 piscoturi care vor fi grinzile dvs., vor ajuta la sustinerea acoperisului, intotdeauna taiati ( asa cum ati facut la pasul 5, respectand aceleasi masuri de la cel mai mare la cel mai mic) si folosind pasta de albus in mijlocul celor doua blocuri laterale (28).

In acest moment lasati-le sa se usuce complet. Ungeti cu pasta de albus taieturile oblice (29), apoi plasati foarte usor o parte (30) si apoi cealalta (31).

Apoi luati inca doua piscoturi, ungeti-le cu pasta pe baza si puneti-le de-a lungul, unul dupa celalalt, pe partea in care se imbina cele 2 laturi ale acoperisului. Se presara totul cu zahar pudra (32) si pregatiti coroana inversand 2 crengute de rozmarin, atasandu-le cu un capsator daca este necesar pentru a le tine impreuna. Introduceti o bucatica de scobitoare intre doua piscoturi pentru a atarna ghirlanda. Decoreaza coliba cu bucati de anason si scortisoara, aranjandu-le ca si cum ar fi o gramada de lemne (33).    

Pofta buna si Sarbatori fericite 

Etichete: , , ,