Metoda Clasica si Metoda Charmat. Ce inseamna si care este diferinta intre ele

Cand vorbim de vinuri nelinistite , le definim ca: Spumante, Prosecco, Champagne sau Sampanie…uneori in mod impropiu, ca sa nu zicem incorect. Merita sa invatam ce inseamna, ca sa spunem lucrurilor cu numele lor.

In primul rand, diferinta intre toate aceste definitii este mereu legata de metoda prin care aceste tipuri de vin se produc.
Toate aceste vinuri spumante difera de vinurile linistite pentru ca, dupa o prima fermentare au avut si fermentarea doua. Aceasta este provocata prin introducerea de sustante zaharine si drojdie in vinul linistit, pentru a produce prinderea de spuma.

Dar sa vedem acum care sunt modalitatile diferite prin care are loc aceasta prindere de spuma.

Metoda Classica sau Champenoise: prin aceasta metoda, foarte difuzata in Franta chiar din anii ‘600, aceste substante mentionate mai sus sunt introduse in vin sticla cu sticla. Dupa care, sticlele trebuie sa ramana culcate pentru o perioada intre 18 si 30 de luni. Din acest moment, incepe ceea ce francezi numesc “remuage”. Adica, sticle trebuie sa fie inclinate periodic cu o inclinatie de cate 1/8, pana cand ajung revoltate in jos, si trebuie sa dea afara ramasitele.
Pe vremuri se scotea direct dopul, acum exista metode mai rafinate.

Trebuie sa spunem ca, din punct de vedere tehnic, nu exista nici o diferinta intre Metoda Classica si Champenoise. Doar ca, se poate numi cu termenul francez, doar daca produsul este creat in regiunea Champagne.
Rezultatul care se obtine este un vin Spumant complex, cu un amestec de arome foarte interesant. Se vor simti foarte mult arome venite de la drojdie, uneori mai mult decat aromele de struguri. Asta pentru ca, permanenta indelungata in sticle le face sa se lege bine cu bule formate.

Metoda Charmat sau Martinotti: inventata spre sfarsitul secolului al XIX-lea de italianul Federico Martinotti, enologul din Asti (orasul renumit pentru spumante). El a inventat producerea de a doua fermentare in mari contenitori din otel. Dupa care, a fost francezul Eugene Charmat care in 1910 a brevetat metoda, apoi rebotezata cu numele lui.

In acest caz, procedura este mult mai simpla si mai rapida. Dureaza intre 1 si 6 luni perioada in care substantele zaharine sunt transformate in alcool si anihidra carbonica. Din acest moment, spumantul este gata pentru a fi imbuteliat si consumat.
In acest caz, produsul obtinut valorizeaza mai multe gusturi si parfumuri fructate si aromatice.
Intrebare fireasca care se pune “din care metoda iese spumant mai bun?” nu poate avea un raspuns univoc, fiind oricum vorba de ceva subiectiv.

Spumantele facute prin Metoda Classica au un bouquet de parfumuri si gusturi mai complex, pe cand cele Charmat sunt mai usoare de baut.
Un lucru sigur si intuitiv este ca Spumantele Charmat au un cost de productie mult mai mic, fiind produse intr-un timp mai scurt si o lucrare mai simpla. Asta se vede clar daca comparam pretul lor.
Mereu, aceste doua metode sunt asociate cu doua spumante protagoniste de o mare rivalitate in lume: Champagne si Prosecco.
Totusi, nu trebuie sa le confundam si sa gandim ca toate cele care vin din metoda Classica sa fie Champagne. Metoda classica este folosita si in alte parti din lume, chiar daca nu este asa de populara. Un exemplu este Spumantul italian Franciacorta. Datorita pretului, este departe de popularitatea obtinuta de Prosecco, dar este vorba de un Spumant de foarte mare calitate.
Toate celelalte spumante sunt produse cu metoda Charmat. Si aici, ar fi o greseala mare sa le numim toate Prosecco, chiar daca folosesc aceeasi metoda. Se pot numi Prosecco doar Spumantele produse cu strugurii Glera in zona DOC denumita Prosecco (care cuprinde regiunile italiene Veneto si Friuli ).
Alta definitie care este folosita in mod total incorect este Sampanie. Aceasta, o traducerea prost reusita de Champagne, este asociata mereu cu spumante de slaba calitate, care nici pe departe nu isi meritau un nume asemanator cu Champagne.
Apropo de slaba calitate, mai exista din pacate unele Spumante facute pur si simplu adaugand anihidra carbonica, in loc de a respecta metode naturale descrise mai sus. Pentru a recunoaste spumantele produse astfel, observati daca bulele din pahar sunt foarte mari, ca si niste bile. Daca vi se ofera asa ceva, nefiind sanatoase, va sfatuim sa le lasati pe masa.
​Calitatea buna a unui spumant se recunoaste daca ne uitam bine la bule. Cu cat sunt mai mici, cu atat mai mare este calitatea a ceea ce avem in pahar.
Merita sa savurati momentele placute cu un spumant de calitate, pe care suntem convinsi ca puteti sa vi-l permiteti.
Noroc !

Etichete: , , ,