Se numeste Valpolicella o zona colinara care se afla in regiunea italiana Veneto, mai exact in provincia Verona. Un total de 240 km.
Este vorba de o zona cu peisaje frumoase si o clima care se mentine destul be buna pe tot parcursul anului. In perioada de iarna, foarte rar temperatura scade sub zero grade, pe cand in vara nu prea depaseste 30 de grade.
Despre numele Valpolicella exista mai multe interpretari si legende, dar se pare ca a fost format din trei cuvinte latine, adica vallis polis cellae , a carui traducere este “valea cu multe crame”.
De fapt, unul din lucruri care caracterizeaza aceasta vale, este prezenta a multor crame, care produc vinuri de mare valoare. Sa vedem despre ce vinuri este vorba.
In primul rand vinul care poarta acelasi nume, adica chiar Valpolicella. Este vorba de un vin rosu care se bazeaza, ca si celelalte din aceasta zona, pe soiul Corvina. Aceasta este cel care contribuie la o structura puternica si trebuie sa aiba o prezenta minima in procent de 45%. Impreuna cu acesta, se afla alte soiuri autohtone care se numesc Corvinone,Rondinella si Molinara.
Acest vin este caracterizat de un nivel alcoolic moderat, aciditate medie, culoare rosu viu cu reflexe maro’, arome florale si de ciresi, si gust foarte proaspat.
Acelasi vin, primeste numele de Valpolicella Classico, in cazul in care este produs in zona originara, in unul din cele 5 orase initiale ale zonei, adica Sant’Ambrogio di Valpolicella, Fumane, San Pietro in Cariano, Marano si Negrar.
Se poate, in schimb, numi Valpolicella Superiore cand vinul este invechit cel putin un an. In cazul acesta, are un grad alcoolic mai mare, o aciditate mai scazuta. Parfumul este mai complex si gustul mai tare. Se obtine de fapt, asa cum ii spune si numele, un vin de valoare mai mare.
O versiunea si mai sofisticata este Valpolicella Ripasso. Aceasta se obtine prin punerea in contact Valpolicella cu tescovina din Amarone (de care vom vorbi mai tarziu), pentru o perioada de 15 zile.
De aici se obtine un vin de culoare mai mult spre maro, parfum si gust chiar puternice.
Un alt vin de mare traditie si prestigiu este Recioto della Valpolicella . Este vorba de un vin care in limba italiana se numeste “passito”, adica stafidit. Acest proces se obtine in locale adecvate pentru o perioada de 100-120 de zile dupa recoltare. Se obtine o mare concentrare de zahar in struguri, care vor produce un vin dulce,deosebit, foarte gustos. Un vin potrivit doar pentru desert.
Interesant este ca, dintr-o greseala cu acest vin s-a nascut unul dintre cele mai renumite vinuri italiene, Amarone della Valpolicella . Un butoi de Recioto, uitat si regasit intamplator dupa trei ani, odata gustat a facut expertii sa descopere ce mare bogatie putea reprezenta acel vin, cu continut de zahar trasformat in alcool. Numit Amarone, din cauza gustului amar, fata de dulcele Recioto, a fost perfectionat si comercializat pentru prima data in anul 1968. Astazi este un vin apreciat la nivel mondial. Facut cu aceleasi soiuri Corvina, Corvinone, Rondinella , descrise pentru Valpolicella, este invechit cel putin 3 ani. Zona de productie este exclusiv zona DOCG (de origine protejata si garantata) care se afla, bineinteles in Valpolicella.
Gustul lui Amarone este extrem de puternic, considerat unic si inimitabil. Un parfum intens de cirese, ribes, ciocolata, si totusi echilibrat, care cucereste de la prima incercare. Un vin din care reiese tot farmecul din aceasta valea minunata care se numeste Valpolicella.