La Satu Mare gasesti Pizza napoletana adevarata si vinuri minunate

Este într-adevăr o poveste deosebita, o poveste de dragoste. Protagonist nu este un italian, nu este un roman, ci un baiat francez.
El se numește Cedric Gagnant, pentru prieteni Federic (c’est plus facil…). Câțiva ani trăiți la Napoli, lângă un maestru napoletan de pizza, unul dintre cei mai renumiți, pentru a învăța foarte bine cum se face Pizza la Napoli, acolo unde Pizza s-a nascut.
Ideea lui era… mă întorc în Franța, și deschid un restaurant napoletan la Paris.

Dar uite că se întâmpla ceva neprevazut. Pleacă într-o vacanță în Mexic, acolo cunoaște o româncă din Satu Mare, și se îndrăgostește. Atunci, Cedric, romantic și plin de energie, ia decizia să deschidă acest restaurant în România.
Ajunge la Satu Mare, și se apucă de aventură, lovindu-se de problemele birocratice pe care le cunoaștem, fără să știe nimic despre România, dar cu forța dată de visul lui, și convingerea că ceea ce e bun nu se poate să nu prindă.
Multi, între timp, încep sa ii spună… Nuuu, la noi gusturile sunt diferite, la noi suntem obișnuiți asa, ceea ce vrei sa faci tu nu o să placă, e prea scump, prea nu știu ce… și asa mai departe.
Dar el nu se lasa, marge mai departe cu principiile lui: ”eu am învățat sa fac un produs de calitate, asa se face Pizza la Napoli, și nu pot să fac altfel. Dacă nu place așa, o să închid, dar nu o sa accept compromisuri de a face un produs mai slab”.
Restaurantul l-a deschis de aproximativ 6 luni, sub numele de „LE PETIT NAPLES” . Un local în centru orașului Satu Mare, micuț dar frumos, făcut cu grija la mai multe detalii, mai ales felul în care personalul se poarta cu clientii. În mod atent, dar nu invadent. Un cuptor imens, puternic. Dar elementul cel mai tare, este să îl vezi pe Cedric cum face Pizza…
Felul în care atinge aluatul, îl mișcă, îl face ușor, plăcut. Incredibil câtă dragoste pune pentru aluatul ala. Și această dragoste o vezi apoi când ajunge farfuria pe masa. Atunci poți sa savurezi și să te gândești… am crezut că știu ce înseamnă Pizza, dar de fapt ce am mâncat pana acum?
Vorbind cu clienti in restaurant, auzi cineva care zice “Am calatorit mult in Italia, dar nici acolo nu gasesti usor o pizza asa de buna ca cea pe care o mananci aici”, sau altcineva spunand “de cand s-a deschis, venim numai aici” .
Se pare că nu e adevărat când se spune ca romanii nu știu sa aprecieze ceva bun. Romanii știu, dar trebuie să fie adevărat de calitate, nu doar la vorbe.
Totusi aici nu gasesti numai Pizza. Daca vrei pasta buna poti sa savurezi niste Gnocchi alla Sorrentina sau o farfurie de Strozzapreti.
Si daca mai e loc, si vrei sa termini masa in mod superb, ai la dispozitie niste deserturi care te duc la cer, ca un tiramisu’ sau un cannolo alla siciliana.
Impreuna cu mancare italiana adevarata, nu puteau sa lipseasca vinurile italiene adevarate. Cei mai buni sunt acolo. De la Barolo, la Barbaresco, la Amarone, sau Spumantele Prosecco si Franciacorta. Cu Pizza, recomandam insa un Rosato Perolla,
Dacă treci cumva prin Satu Mare, nu rata ocazia de a intra la Petit Naples, unde vei avea momente placute, si vei iesi mai fericit.

Etichete: , , , , ,