In spatele unui vin renumit e tot timpul o poveste. Uneori dramatica, alteori de dragoste, dar oricum pasionala si interesanta.
Nasterea actualului vin Barolo este la inceputul anilor ‘800, chiar daca deja se producea vinul sub acest nume. Dar este o nunta care intamplator provoaca o schimbare. Si nu o nunta oarecare, ci cea dintre nobilul piemontez Tancredi Falletti din Barolo cu marchiza franceza Juliette Colbert.
Aceasta marchiza, obisnuita cu vinuri puternice care se produceau in tara ei natala, nu prea era multumita de vinurile care erau produse in Piemonte. Mereu dulci, fara structura, nimic deosebit.
A chemat atunci un enolog din Franta, contele Oudart, care imediat si-a dat seama ce mare potential are soiul Nebbiolo, din care Barolo deja atunci era facut. Folosind tehnici de productie din Bordeaux, a inceput sa scoata sticle de vin care reprezentau o schimbare totala fata de produsele cu care piemontezi erau obisnuiti.
Un pas decisiv spre glorie a fost momentul in care Marchiza a vrut sa il ofere Regelui Carlo Alberto di Savoia pentru degustare. Din acel moment se pare ca rege a spus ca nu putea lipsi de pe masa zilnica o sticla de Barolo.
Istorica a fost ziua in care marchiza Juliette I-a trimis regelui, carute care duceau un total de 325 de sticle de Barolo, acestea reprezentau nevoia pe un an pentru Rege. Adica, o sticla pe zi, mai putin cele 40 de zile anuale de post.
Avand tot suportul de nobiltate din zona, s-au perfectat metode de productie, si incet incet produsul a inceput sa fie apreciat in toata Europa. Un buchet mare de arome si capacitate de invechire au fost elemente care au facut sa fie apreciat.
In 1873 a fost prima mare recunoastere oficiala, cu cele 7 medalii de Aur la concursul din Viena pentru cele mai prestigioase vinuri din Europa.
A fost 1966 anul in care zona de productie Barolo a fost recunoscuta zona DOC (di origine controllata), si apoi in 1980 a primit denumirea DOCG (di origine controllata e garantita).
Regulamentul disciplinar prevede ca pentru productia acestui vin este permis numai soiul originar Nebbiolo.
Este vorba de un soi cu mare potentialitate (din care se produc si Barbaresco si Nebbiolo), care se culege tarziu, intre sfarsitul lunii Octombrie si inceputul lui Noiembrie. Se pare ca numele este o derivare de cuvantul dialectal Nebiul , care inseamna ceata. Asta pare a fi o legatura cu faptul ca se culege cand apar primele ceti.
Zona de productie e formata din 11 comune, adica: Barolo, La Morra, Verduno, Castiglione Falletto, Monforte d’Alba, Serralunga, Novello, Roddi, Grinzane Cavour, Diano D’Alba, Cherasco.
Astazi Barolo DOCG e renumit in toata lumea si se bate cu Brunello di Montalcino si Amarone fiecare an pentru a fi considerat cel mai bun vin italian. Este ceea ce a reusit in 2017 la firma Agricola Marrone, care a obtinut aceasta recunoastere la Vinitaly, chiar cu Barolo.
Oricare vin e bun, pana cand nu incerci un Barolo.
Etichete: Agricola Marrone, Barolo, Juliette Colbert, La Morra, Nebbiolo, Oudart, Tancredi Falletti, Vinitaly